Zdrowe gotowanie dla dzieci
Organizm dziecka stale się rozwija, w związku z czym potrzebuje więcej witamin i minerałów niż ciało osoby dorosłej. Konieczne jest zadbanie o dużą ilość prawidłowo przygotowanych warzyw i owoców w diecie dziecka. Warzywa najlepiej przygotowywać na parze, dzięki czemu będą one posiadały bardzo dużo witamin. Można je także krótko gotować. Wiele dzieci nie chce jeść warzyw, ale są one konieczne do jego prawidłowego rozwoju. Aby to zmienić, zadbajmy o ciekawą formę podania zieleniny. Dziecko potrzebuje także białka, które znajduje się w warzywach strączkowych oraz w mięsie. Jeśli podajemy dziecku mięso, musi być ono pozbawione substancji chemicznych i pochodzić z naturalnych hodowli. Najbardziej wartościowe rodzaje mięsa to cielęcina i jagnięcina. Gdy dziecko ma tendencję do nadwagi, trzeba unikać smażenia i duszenia potraw na tłuszczu. O wiele lepiej jest usmażyć mięso na patelni grillowej lub upiec je w piekarniku. Jeśli chodzi o napoje, należy stosować jak najmniej cukru i sztucznych dodatków.