LECYTYNA

To substancja bioaktywna fosfolipidowa, która jest obecna w komórkach nerwowych. Lecytyna może obejmować takie fosfolipidy jak np. kefaliny (fosfatydyleoetanoloaminy) i fosfatydyloinozytol. Lecytyna może być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.

 

Lecytyna głównie ochrania organizm przed licznymi zjawiskami zwyrodnieniowymi. To świetny środek na poprawę możliwości intelektualnych jak np. skupienie.

 

Gdzie szukać lecytyny? Ma ją w swoim składzie len (nasiona). Spożywając len obniżamy przy okazji poziom cholesterolu i poprawiamy kondycje naszego żołądka oraz jelit.

 

Wyróżniana jest też lecytyna sojowa lub rzepakowa. Te z kolei są bogactwem tak cennych pierwiastków jak magnez, wapń czy potas.

 

Lecytynę można też otrzymać z żółtek kurzych jaj, z rzepaku i soi.

 

Jest powszechnie stosowana jako suplement i dodatek do żywności między innymi dlatego, że ma spore zastosowanie w lecznictwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *