BÓB WIELKONASIENNY, BURAK ĆWIKŁA, ESTRAGON
BÓB WIELKONASIENNY
Inaczej mówi się o nim viciafaba maior.
To roślina jednoroczna i wywodzi się z rodziny motylkowatych. Co ciekawe zalicza się ją do najstarszych jadalnych roślin strączkowych.
Ziarno bobu ma spore właściwości odżywcze. Suche zawiera znaczne ilości białka – ok. 25%, skrobi – ok. 50% i witamin, zwłaszcza z grupy B, a także średnio 3% związków mineralnych.
Naukowcy dowiedli, że nasiona bobu mają działanie odżywcze, witaminizujące i wzmacniające. To dlatego w lecznictwie ból, jako ziele służy swoimi właściwościami przeciwzapalnymi, działa też ściągająco i przeciwbiegunkowo.
Ciekawostka. Na kontynencie afrykańskim z mąki bobowej piecze się placki i chleb. Współcześnie zaobserwowano jednak, że spożycie bobu jest już niewielkie, ale za to spore jego ilości przeznacza się do produkcji paszy dla trzody chlewnej.
Uwaga! Preparaty z bobu nie są zalecane dla osób, które chorują na skazę moczanową.
BURAK ĆWIKŁA
Występuje też pod nazwą beta vulgaris.
Roślina odznacza się dużym jadalnym korzeniem oraz czerwonymi liśćmi i jest jedną z trzech znanych form buraka korzeniowego.
Nie sposób nie zaznaczyć, że burak ćwikła jest wielką bombą witaminową. To moc węglowodanów (korzeń buraka zawiera np. fruktozę, sacharozę, glukozę), ale też w składzie ma kwasy organiczne, szereg witamin (karoten, B1, B2, B6, B12, E, C, K, P, PP), białka, sole mineralne i wapń, żelazo, błonnik oraz potas.
Burak ćwikła nie zawiera cholesterolu, ma małą zawartość tłuszczy nasyconych oraz witaminy A.
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, to burak ćwikłowy jest stosowany w chorobach układu pokarmowego, układu moczowego i zwalcza nadciśnienie. Warto jeść buraki, bo to jedne z najbogatszych w witaminy warzywa. Mają naprawdę wysokie właściwości wzmacniające.
Naukowcy twierdzą, że buraki mają też właściwości przeciwnowotworowe.
W Polsce bardzo popularną i lubianą potrawą jest ćwikła z chrzanem. Uznanie zdobył sobie też czerwony barszcz z buraków ćwikłowych.
Uwaga! Burak ćwikła ma wysoką zawartość sodu. Z powodu dużej ilości błonnika buraki mogą być ciężkostrawne.
ESTRAGON
Inaczej artemisiadracunculus, bylica draganek, draganek, bylica głupich.
Roślina ta pochodzi z astrowatych. Występuje na dziko w południowo-wschodniej Ameryce Północnej i Europie, a także w Azji. Jest uprawiana w wielu krajach, także w Polsce.
W jego składzie chemicznym są olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, fitosterole, karoten, związki goryczowe, garbniki.
Ma właściwości żółciopędne, moczopędne, przeciwskurczowe, antyseptyczne, pobudzające trawienie (wydzielanie soków trawiennych), wiatropędne, tonizujące. Estragon uzupełnia niedobory witaminy A, działa wzmacniająco. Najczęściej spotykany jest w mieszankach ziołowych, bo jego działanie jest dość słabe.
Estragon znalazł bardzo szeroki zastosowanie w sztuce kulinarnej, jako znakomita przyprawa. Wykorzystywany jest m.in. do kiszenia kapusty i ogórków, do zaprawiania octów ziołowych i musztardy. Ziele dodaje się do zup i sałatek. Estragon podkreśla smak potraw niesłonych. Poleca się go szczególnie do drobiu, dań z jaj oraz ryb. Estragonu się nie gotuje.