Zioła w kuchni- jak z nich korzystać

Nic tak nie poprawia smaku potraw, jak odpowiednio dobrane zioła. Okazuje się, że wiele ziół możemy hodować na parapecie w domu i dodawać je do potraw wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Jeśli nie masz miejsca na trzymanie świeżych ziół, warto kupić zioła w formie suszonej w sklepie zielarskim lub spożywczym. Zioła można stosować na dwa sposoby. Aby przynosiły widoczne, silne rezultaty warto robić z nich herbatki. Można wymieszać na przykład majeranek i anyżek oraz macierzankę i stworzyć herbatkę o działaniu wykrztuśnym i rozgrzewającym oraz poprawiającą trawienie. Takich kombinacji jest bardzo dużo, a po więcej informacji warto sięgnąć do książek. Większość przypraw to także zioła. Dzięki przyprawianiu potraw ziołami możesz poprawić ich smak i zredukować ilość niezdrowej soli. Zioła nadają potrawom delikatne smaki, a każde z nich pasuje do innej potrawy. Wartościowe są także mieszanki ziół w formie przypraw. Zioła należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby nie straciły nic, ze swojego aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *