Z jakich warzyw robić soki?
Jak wiadomo nie ma nic cenniejszego niż soki wyciskane z warzyw. Możemy je wykonywać z większości tych produktów, ale trzeba pamiętać, że powinny one być jak najlepszej jakości. Idealnie byłoby, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych. Nie zawsze jednakże mamy taką możliwość i wówczas powinniśmy wybierać dojrzałe, soczyste warzywa, mające naturalną barwę i takie, które są świeże. Najlepiej jest skomponować soki z różnych warzyw, odpowiednio doprawić, aby smakowały i pozwoliły z przyjemnością dostarczać witaminy i minerały do naszego organizmu. Nie powinniśmy wykonywać soków z warzyw mrożonych. Do takich soków dobrze jest dodać nieco soku z cytrusów, gdyż zachowają one wówczas naturalną barwę i nie będą się szybko utleniać. Przed wykonaniem soku wszystkie warzywa powinny być dokładnie umyte. Zielonych warzyw nie powinniśmy długo myć w gorącej wodzie i długo przechowywać w zimnej wodzie, gdyż stracą one swoje właściwości. Najlepiej jest je również nieco rozprowadzić, aby były łatwiejsze do wypicia. Soki warzywne dają wiele energii i najlepiej je pić przed posiłkami, gdyż wówczas znacznie mniej zjemy.