LECYTYNA
To substancja bioaktywna fosfolipidowa, która jest obecna w komórkach nerwowych. Lecytyna może obejmować takie fosfolipidy jak np. kefaliny (fosfatydyleoetanoloaminy) i fosfatydyloinozytol. Lecytyna może być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
Lecytyna głównie ochrania organizm przed licznymi zjawiskami zwyrodnieniowymi. To świetny środek na poprawę możliwości intelektualnych jak np. skupienie.
Gdzie szukać lecytyny? Ma ją w swoim składzie len (nasiona). Spożywając len obniżamy przy okazji poziom cholesterolu i poprawiamy kondycje naszego żołądka oraz jelit.
Wyróżniana jest też lecytyna sojowa lub rzepakowa. Te z kolei są bogactwem tak cennych pierwiastków jak magnez, wapń czy potas.
Lecytynę można też otrzymać z żółtek kurzych jaj, z rzepaku i soi.
Jest powszechnie stosowana jako suplement i dodatek do żywności między innymi dlatego, że ma spore zastosowanie w lecznictwie.