Zioła w kuchni- jak z nich korzystać
Nic tak nie poprawia smaku potraw, jak odpowiednio dobrane zioła. Okazuje się, że wiele ziół możemy hodować na parapecie w domu i dodawać je do potraw wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Jeśli nie masz miejsca na trzymanie świeżych ziół, warto kupić zioła w formie suszonej w sklepie zielarskim lub spożywczym. Zioła można stosować na dwa sposoby. Aby przynosiły widoczne, silne rezultaty warto robić z nich herbatki. Można wymieszać na przykład majeranek i anyżek oraz macierzankę i stworzyć herbatkę o działaniu wykrztuśnym i rozgrzewającym oraz poprawiającą trawienie. Takich kombinacji jest bardzo dużo, a po więcej informacji warto sięgnąć do książek. Większość przypraw to także zioła. Dzięki przyprawianiu potraw ziołami możesz poprawić ich smak i zredukować ilość niezdrowej soli. Zioła nadają potrawom delikatne smaki, a każde z nich pasuje do innej potrawy. Wartościowe są także mieszanki ziół w formie przypraw. Zioła należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby nie straciły nic, ze swojego aromatu.